Rietland

Eten

Gevoed door de omgeving

Een menu is meestal niet meer of minder dan een opsomming van ingrediënten. Dat is handig en overzichtelijk natuurlijk. Maar wij nemen bij deze graag even de moeite om het verhaal achter onze menu’s te vertellen.
Rietland ligt midden in het groen, tussen bomen, koeien, boerderijen en planten. Een omgeving rijk aan ingrediënten voor landelijke gerechten. Gezond eten ook, aan tafels gemaakt van de bomen die ooit langs de oprijlaan stonden.

Wij zochten een aantal leveranciers bij ons in de buurt die ons van topkwaliteit ingrediënten verzorgen, voor alles van het brood tot de veldboeketten. Schuin tegenover de boerderij woont Harm Bosma die de leverancier is van groente, fruit en de bloemen. En nog dichter bij huis: onze eigen kruidentuin bij het terras. Onze zuivelproducten komen deels uit Haule. Jansma levert ons onder andere biologische karnemelk, biologische eieren, buffelmozzarella en Flevosap. Slager Havinga uit Zuidwolde maakt nog steeds de heerlijkste Groninger worst en rookworst. De melk halen we bij de boer verderop in de straat en pasteuriseren we zelf.
Ons vlees komt bij boerderij de Lindenhoff in Baambrugge vandaan. Hun visie sluit goed aan bij onze identiteit. Een citaat van hun website:

“We zijn ons ervan bewust dat we de aarde in bruikleen hebben. Als goede rentmeesters voelen we ons verplicht zo verantwoordelijk mogelijk met producten om te gaan. Voor onszelf, maar ook voor een volgende generatie”

www.lindenhoff.nl

Voor de vis op het menu maken we gebruik van de viswijzer (www.goedevis.nl). Ook voor ons brood hebben we een bijzondere bakker gevonden: Klaes Hoekstra uit Bedum (gekozen tot beste bakker van het jaar) heeft behalve een bijzondere bakkerij ook bijzondere broden.

Dsc 0100

In het bos achter Rietland lopen schapen. Om de reuzenbereklauw in toom te houden en ons te voorzien in eigen lamsvlees. Het is een project dat we in samenwerking met Natuurmonumenten uitvoeren. Het schaap is de Wiltshire Horn en is een van de oudste cultuurrassen van Europa en een opvallende verschijning. Omdat dit schaap zelfruiend is hoeft het niet geschoren te worden. Het vlees is van hoge kwaliteit en heeft een zachte smaak. Daarnaast genieten we erg van hun aanwezigheid aan de overkant van het terras. Aan de andere kant van Rietland lopen vaak een paar biggen. In de winter ploegen ze ouderwets het stukje land waar we in het voorjaar groente verbouwen. Zo hebben we onze eigen biologische groenten en worstjes.
Met deze ingrediënten zet onze kok Leo van Gilst fantastische gerechten op tafel. En uiteraard is er ruimte voor uw eigen inbreng. Als het diner of buffet op tafel staat, zal onze kok persoonlijk uitleg komen geven en kan hij ook een passende wijn adviseren.

Eet smakelijk!